Buraczki w słoikach

 





Składniki:

  • 3 kg buraków czerwonych,
  • Pół szklanki cukru,
  • ⅓ szklanki octu,
  • Płaska łyżka soli.


Sposób przyrządzenia:

Buraki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować w łupinie do miękkości. Czas gotowania jest zależny od wielkości buraków, dlatego najlepiej aby warzywa były podobnych rozmiarów. Po ugotowaniu buraki najlepiej troche przestudzić, aby nie parzyły nas w ręce. 

Po przestudzeniu trzeba zdjąć z buraków łupiny, najlepiej za pomocą nożyka. Z dobrze ugotowanych buraków łupina schodzi niemalże sama.

Obrane buraki trzeba zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać cukier, ocet i sól. Całość dobrze wymieszać.

Nakładać do słoiczków, uważając aby nie robiły się pęcherzyki powietrza.

Wyczyścić brzegi słoików przed ich zakręceniem.

Włożyć słoiki do garnka z wyłożoną na dnie ścieteczką. Zalać zimną wodą do ¾ wysokości słoików. Od chwili zagotowania się wody, pasteryzować słoiki od 15 do 20 minut, w zależności od wielkości słoika. Po tym czasie zostawić słoiki w tej wodzie do ostudzenia.


Komentarze