Ogórki kiszone w glinianym garnku
Składniki na 5 litrowy garnek gliniany:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- czosnek,
- korzeń chrzanu,
- 2-3 baldachy kopru,
- 3-4 liście wiśni,
- 3-4 liście czarnej porzeczki,
- sól - najlepiej kamienna niejodowana,
Opis przyrządzania
Przygotować zalewę-solankę z wody i soli - 2 łyżki soli na litr wody.
Ostudzić.
Ogórki i liście umyć.
W garnku glinianym układać warstwami ogórki. Na spodzie w miarę możliwości można ułożyć liść chrzanu.
Pomiędzy warstwy ogórków włożyć kilka ząbków czosnku, obrany i pokrojony w cząstki korzeń chrzanu oraz liście wiśni i porzeczki, a także baldachy kopru.
Zalać ogórki ostudzoną zalewą-solanką.
Przykryć np. talerzem i ewentualnie obciążyć czymś ciężkim.
Odstawić w chłodne miejsce.
Pierwsze ogórki małosolne gotowe będą po 3-4 dniach.
Ostudzić.
Ogórki i liście umyć.
W garnku glinianym układać warstwami ogórki. Na spodzie w miarę możliwości można ułożyć liść chrzanu.
Pomiędzy warstwy ogórków włożyć kilka ząbków czosnku, obrany i pokrojony w cząstki korzeń chrzanu oraz liście wiśni i porzeczki, a także baldachy kopru.
Zalać ogórki ostudzoną zalewą-solanką.
Przykryć np. talerzem i ewentualnie obciążyć czymś ciężkim.
Odstawić w chłodne miejsce.
Pierwsze ogórki małosolne gotowe będą po 3-4 dniach.
Komentarze
Prześlij komentarz