Ogórki kiszone w glinianym garnku



Składniki na 5 litrowy garnek gliniany:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • czosnek,
  • korzeń chrzanu,
  • 2-3 baldachy kopru,
  • 3-4 liście wiśni,
  • 3-4 liście czarnej porzeczki,
  • sól - najlepiej kamienna niejodowana,

Opis przyrządzania

Przygotować zalewę-solankę z wody i soli - 2 łyżki soli na litr wody.
Ostudzić.
Ogórki i liście umyć.
W garnku glinianym układać warstwami ogórki. Na spodzie w miarę możliwości można ułożyć liść chrzanu.
Pomiędzy warstwy ogórków włożyć kilka ząbków czosnku, obrany i pokrojony w cząstki korzeń chrzanu oraz liście wiśni i porzeczki, a także baldachy kopru.
Zalać ogórki ostudzoną zalewą-solanką.
Przykryć np. talerzem i ewentualnie obciążyć czymś ciężkim.
Odstawić w chłodne miejsce.
Pierwsze ogórki małosolne gotowe będą po 3-4 dniach.

Komentarze