Flaczki z boczniaków

 

Flaczki z boczniaków 

Składniki:

  • około 60-70 dag boczniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • papryka słodka mielona,
  • papryka chilli,
  • 2-3 łyżki mąki.


Sposób wykonania:

  • Cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie paski. Umyte i osuszone boczniaki pokroić w paski. 

  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone w kostkę warzywa i podsmażyć około 7 minut. 

  • Do podsmażonych warzyw dodać boczniaki, wymieszać i jeszcze kilka minut smażyć na małym ogniu. 

  • Wlać około 1 litra wody (najlepiej gorącej), dodać ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz,  papryki i majeranek. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut.  

  • Z mąki i wody sporządzić zawiesinę i wlać do flaczków. Po 2-3 minutach ( do chwili aż smak surowej mąki zniknie) zdjąć z ognia i doprawić do smaku.


Komentarze