Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków |
Składniki:
- około 60-70 dag boczniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 1 cebula,
- 3-4 łyżki oleju,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2-3 listki laurowe,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- papryka słodka mielona,
- papryka chilli,
- 2-3 łyżki mąki.
Sposób wykonania:
- Cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie paski. Umyte i osuszone boczniaki pokroić w paski.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone w kostkę warzywa i podsmażyć około 7 minut.
- Do podsmażonych warzyw dodać boczniaki, wymieszać i jeszcze kilka minut smażyć na małym ogniu.
- Wlać około 1 litra wody (najlepiej gorącej), dodać ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, papryki i majeranek. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut.
- Z mąki i wody sporządzić zawiesinę i wlać do flaczków. Po 2-3 minutach ( do chwili aż smak surowej mąki zniknie) zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz