Sernik królewski
Składniki
Ciasto kakaowe
- 1 kostka margaryny,
- 40 dag mąki krupczatki,
- 10 dag cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- 2 łyżeczki kakao.
Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego – zmielonego,
- 25 dag cukru + cukier wanilinowy,
- 4 jajka,
- 1 biały budyń np śmietankowy lub waniliowy,
- ¼ kostki margaryny lub masła.
Cukier, masło i jajka utrzeć. Dodać resztę składników. Można też dołożyć rodzynki.
Ciasto z lodówki podzielić mniej więcej na połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną wcześniej masę serową i równomiernie rozprowadzić.
Drugą część ciasta kakaowego zetrzeć na tarce o grubych otworach bezpośrednio na masę serową we formie.
Piec w temperaturze około 190 stopni Celsjusza przez około jedną godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz