Sernik królewski


Składniki

Ciasto kakaowe

  • 1 kostka margaryny,
  • 40 dag mąki krupczatki,
  • 10 dag cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki kakao.

Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na jedną godzinę.

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego – zmielonego,
  • 25 dag cukru + cukier wanilinowy,
  • 4 jajka,
  • 1 biały budyń np śmietankowy lub waniliowy,
  • ¼ kostki margaryny lub masła.

Cukier, masło i jajka utrzeć. Dodać resztę składników. Można też dołożyć rodzynki.

Ciasto z lodówki podzielić mniej więcej na połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną wcześniej masę serową i równomiernie rozprowadzić. 
Drugą część ciasta kakaowego zetrzeć na tarce o grubych otworach bezpośrednio na masę serową we formie. 

Piec w temperaturze około 190 stopni Celsjusza przez około jedną godzinę.


Komentarze