Ciasteczka czekoladowe z maszynki




Składniki:

  • 200g miękkiego masła,
  • 150g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 350g mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.


Sposób przygotowania:

Masło, cukier puder, żółtka, śmietanę i mąkę posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia i kakao. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około półtorej godziny. 
Po tym czasie ciasto niewielkimi porcjami przepuszczać przez maszynkę z założoną specjalną nakładką do ciasteczek.
Obcinać ciastka na porządaną długość i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180*C przez około 18 minut. 

Komentarze