Pulpeciki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, np. łopatka, szynka,
- 1 cebula,
- 1 czerstwa bułka kajzerka,
- 2 jajka,
- 20 dag pieczarek,
- koperek,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 300ml bulionu warzywnego lub grzybowego,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz, szczypta majeranku,
- 2 łyżki margaryny lub oleju,
Sposób wykonania:
Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę pokroić w bardzo drobniutką kostkę. Do mielonego mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, cebulę, jajka oraz sól, pieprz i majernaek do smaku. Wyrobić ręką masę i pozostawić na pół godziny.
W tym czasie pokroić pieczarki w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Z przygotowanego wcześniej mięsa formować małe (lub większe) pulpeciki i obtoczyć je w bulce tartej.
Włożyć je do wrzącego bulionu i gotować około 15 minut. Następnie do bulionu z pulpetami dodać podsmażone już pieczarki i gotować jeszcze około 5-10 minut. Dodać 2 łyżki posiekanego koperku i zagęścić sos śmietaną. Można podawać z ziemniakami, kaszą, kopytkami.
Komentarze
Prześlij komentarz