Pulpeciki wieprzowe w sosie pieczarkowym


Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, np. łopatka, szynka,
  • 1 cebula,
  • 1 czerstwa bułka kajzerka,
  • 2 jajka,
  • 20 dag pieczarek,
  • koperek,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 300ml bulionu warzywnego lub grzybowego,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz, szczypta majeranku,
  • 2 łyżki margaryny lub oleju,


Sposób wykonania:
Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę pokroić w bardzo drobniutką kostkę. Do mielonego mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, cebulę, jajka oraz sól, pieprz i majernaek do smaku. Wyrobić ręką masę i pozostawić na pół godziny.
 W tym czasie pokroić pieczarki w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 
Z przygotowanego wcześniej mięsa formować małe (lub większe) pulpeciki i obtoczyć je w bulce tartej. 
Włożyć je do wrzącego bulionu i gotować około 15 minut. Następnie do bulionu z pulpetami dodać podsmażone już pieczarki i gotować jeszcze około 5-10 minut. Dodać 2 łyżki posiekanego koperku i zagęścić sos śmietaną. Można podawać z ziemniakami, kaszą, kopytkami.




Komentarze