Krokiety z kapustą, mięsem i pieczarkami
Składniki na naleśnikowe ciasto
- 1 szklanka mleka,
- 1 ½ szklanki wody,
- 2 jajka,
- ok. 1 ½ szklanki mąki pszennej,
- szczypta proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli.
Składniki na farsz
- 30 dag kapusty kiszonej,
- 30 dag pieczarek,
- 30 dag mielonego mięsa,
- sól,
- pieprz,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 2-3 listki laurowe,
- 2-3 łyżki oleju.
Do smażenia przygotować
- 1-2 jajka,
- bułka tarta,
- margaryna,
- olej
Sposób przygotowania
Kapustę kiszoną pokroić na drobno, ugotować do miękkości w osolonej wodzie z zielem angielskim i listkiem laurowym.
Pieczarki pokroić na kosteczkę i podsmażyć na margarynie, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju , zalać dwiema szklankami wody i gotować do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ugotowaną kapustę, podsmażone pieczarki i mięso wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Ostudzić.
Mleko, woda, jajka, mąka, sól i proszek do pieczenia wymieszać, najlepiej za pomocą miksera.
Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki.
Ostudzić.
Na każdy naleśnik nakładać przygotowany farsz i zwijać w rulonik, podwijając brzegi do środka.
Panierować krokiety w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażyć na margarynie nazłoty kolor z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz