Krokiety z kapustą, mięsem i pieczarkami


Składniki na naleśnikowe ciasto


  • 1 szklanka mleka,
  • 1 ½ szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • ok. 1 ½ szklanki mąki pszennej,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli.

Składniki na farsz

  • 30 dag kapusty kiszonej,
  • 30 dag pieczarek,
  • 30 dag mielonego mięsa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 2-3 łyżki oleju.

Do smażenia przygotować

  • 1-2 jajka,
  • bułka tarta,
  • margaryna,
  • olej

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną pokroić na drobno, ugotować do miękkości w osolonej wodzie z zielem angielskim i listkiem laurowym.
Pieczarki pokroić na kosteczkę i podsmażyć na margarynie, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju , zalać dwiema szklankami wody i gotować do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ugotowaną kapustę, podsmażone pieczarki i mięso wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Ostudzić.

Mleko, woda, jajka, mąka, sól i proszek do pieczenia wymieszać, najlepiej za pomocą miksera.
Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki.
Ostudzić.

Na każdy naleśnik nakładać przygotowany farsz i zwijać w rulonik, podwijając brzegi do środka.

Panierować krokiety w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażyć na margarynie nazłoty kolor z obu stron.


Komentarze