Sałatka ogórkowa z curry
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych,
- 1/2 kg cebuli,
- 3/4 szklanki soli,
Do zalewy:
- 1 litr wody,
- 1/2 szklanki soli,
- 1 1/4 szklanki octu,
- 2 łyżki gorczycy,
- 1 łyżka curry,
- 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
- 1 łyżka ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych,
Sposób wykonania:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w krążki lub pół-krążki, wymieszać z ogórkami i 3/4 szklanki soli.
Odstawić na 1,5 do 2 godzin.
Składniki zalewy zagotować i przestudzić.
Z warzyw odlać wytworzony płyn. Wlać przestudzoną zalewę i wymieszać.
Nałożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 12-15 minut.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Sałatkę można wzbogacić dodając około 70 dag pokrojonej w paseczki czerwonej papryki lub około 80 dag startej na grubych oczkach marchewki.
Idealnie będzie pasować jako sałatka do hamburgerów.
Mmm, pysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuń