Sałatka ogórkowa z curry


Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 3/4 szklanki soli,

Do zalewy:

  • 1 litr wody,
  • 1/2 szklanki soli,
  • 1 1/4 szklanki octu,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 1 łyżka curry,
  • 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,

Sposób wykonania: 

Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w krążki lub pół-krążki, wymieszać z ogórkami i 3/4 szklanki soli.
Odstawić na 1,5 do 2 godzin.

Składniki zalewy zagotować i przestudzić.

Z warzyw odlać wytworzony płyn. Wlać przestudzoną zalewę i wymieszać.
Nałożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 12-15 minut.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

Sałatkę można wzbogacić dodając około 70 dag pokrojonej w paseczki czerwonej papryki lub około 80 dag startej na grubych oczkach marchewki.
Idealnie będzie pasować jako sałatka do hamburgerów.

Komentarze

Prześlij komentarz